Prítok a odtok vody

09.07.2014 20:56

Prítok a odtok vody

 
Či už teplá či studená, v sprche, vani či na WC, tečúca voda je štandard každej kúpeľne! Pri rekonštrukcii a plánovaní vašej novej kúpeľne dospejete k zásadnej otázke: Ako a kam voda priteká a kade potom odteká? Tu nájdete všetky rady a informácie týkajúce sa prívodného a odvodného potrubia, aby u vás zostalo všetko suché.
 
Prívodné potrubia:
Prívodné rúry sú pri prietoku vody pod stálym tlakom. Sú vyrobené z tenšieho materiálu a majú menší priemer než odvodné rúry. Olovené či medené potrubie je dnes nahradzované plastovými prívodnými rúrami, ktoré sú odolné proti vápenatým usadeninám a proti prederaveniu. Medené rúry sa naopak používajú na rozvod pitnej vody.
 
Odvodné potrubie:
Vzhľadom na to, že odvodné rúry slúžia výhradne na odtok vody, sú vystavené menšiemu tlaku, majú však väčší priemer. Presná veľkosť priemeru závisí od pripojeného zariaďovacieho predmetu.
 
Dôvody sú nasledujúce: 
 
Veľmi veľký priemer rúry môže vyvolať nežiadúce hromadenie tuhých látok, pretože nie je dosiahnutý správny stupeň plnenia. To znamená, že v dôsledku nedostatočnej hĺbky vody nemôže potrubie úplne odplaviť tuhé látky a ich postupným usadzovaním dochádza dlhodobo k upchaniu rúry.
Naopak úzky priemer bráni vode, aby mohla dostatočne rýchlo odtekať. Následkom môže byť nepríjemný zápach či bublanie.
Bezproblémové preplachovanie je tak podmienené výberom správnych rúr!
Upozornenie:
Uvedomte si, že inštalácia potrubia je náročná práca. Ak budete mať pri kladení rúr pochybnosti, obráťte sa radšej na odborníka!